Kulinarne fascynacje – wypiek pierniczków – SP3
6 grudnia uczniowie klasy II b i II a odwiedzili Edukacyjne Gospodarstwo Agroturystyczne „Nadmorskie Zacisze” w Mielnie. Uczniowie brali udział w warsztatach poświęconych wykonywaniu świątecznych pierników.
W ciasteczkach piernikowych zamknięty jest smak i i zapach Świąt Bożego Narodzenia. Ich korzenny zapach unoszący się w powietrzu w trakcie przygotowania i pieczenia budzi radosne skojarzenia ze świąteczną choinką, świętym Mikołajem, prezentami, zwiastuje zbliżające się święta.
Przygotowanie pierniczków to wspaniała zabawa. Dzieci mogły je samodzielnie przygotować, upiec, udekorować, a także póżniej powiesić na swojej choince lub podarować najbliższej osobie. Pierniczki to magiczne ciasteczka, a samodzielne ich wykonanie dało dużo radości i satysfakcji każdemu dziecku.
Opracowanie: p. Anna Kazana