Dzień Pomarańczy i Mandarynki w świetlicy szkolnej – SP3
W poniedziałek 16 grudnia 2019 r. ,w ramach comiesięcznego cyklu zajęć dotyczącego zdrowego odżywiania, w świetlicy szkolnej obchodziliśmy Dzień Pomarańczy i Mandarynki.
Uczniowie poznali właściwości odżywcze cytrusów i ich wpływ na rozwój organizmu człowieka.
Podczas zajęć świetlicowych wychowankowie wyklejali kulkami z bibuły kontury owoców, ozdabiali mandarynki pachnącymi goździkami oraz doskonalili umiejętności manualne poprzez samodzielne obieranie owoców ze skórki. Były też zagadki owocowe i zabawy ruchowe.
Dzieci przygotowały owocową sałatkę, w której dominowały owoce cytrusowe. Ze smakiem degustowały świeże pomarańcze, mandarynki, galaretki i soki pomarańczowe.
Wspólne przyrządzanie zdrowej sałatki, dostarczyło uczestnikom wiele radości. Nikogo nie trzeba było namawiać do degustacji, gdyż najbardziej smakuje posiłek przygotowany samodzielnie. Po takich zajęciach dzieci na pewno zapamiętają, że to co zdrowe może być również bardzo smaczne.
Opracowanie: P. Rogoża, M. Czapiewska – Grząkowska, N. Klimczak