DZIEŃ CZEKOLADY 2015 w „Trójce”
W świetlicy szkolnej obchodziliśmy Dzień Czekolady, uwielbianej już od ponad 200 lat na całym świecie. O tym, czy powinniśmy ją jeść, czy raczej się jej wystrzegać, dowiedzieli się uczniowie podczas wspólnej zabawy. Dzieci już wiedzą, że czekolada, oprócz tego, że jest pyszna, spożywana w umiarkowanych ilościach, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu, wyraźnie poprawiają nastrój oraz są doskonałym źródłem energii. Czekolada również wzmacnia serce i układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.
Należy jednak pamiętać, że czekoladowe przysmaki mają dużo kalorii, mogą także powodować alergię i obciążać wątrobę.
Tego dnia wszyscy miłośnicy czekolady mieli również okazję skosztować różnych gatunków czekolady, a także samodzielnie udekorować czekoladowe babeczki. Było naprawdę słodko i czekoladowo!
Opracowanie: p. Agnieszka Zagdańska, p. Emilia Dzika